Forkoelet-dreng

Trækker forkølelsen i langdrag? Det skal du være opmærksom på

af Redaktionen
14. december 2020
Kommentarer 0

Børn og unge har et mindre udviklet immunforsvar end voksne, og derfor er de ofte mere udsatte for at blive smittet med virus, som f.eks. forkølelse, end voksne. Ofte vil en forkølelse gå over i løbet af et par dage, hvor du oplever, at næsen løber, halsen gør ondt, og du har måske lidt feber også.

I nogle tilfælde kan man dog risikere, at forkølelsen varer længere end et par dage, hvormed tilstanden kan forværres til akut bihulebetændelse. Det kan også være, at du har fået kold lungebetændelse, som normalvis også starter som en forkølelse. Men hvad er så egentlig forskellen på de to?

Bihulebetændelse

Bihulebetændelse er en betegnelse for en betændelsestilstand i en eller flere af bihulerne. Der findes fire bihuler; kæbehule, pandehule, kilebenshuler og sibenscellerne.

Bihulebetændelsen kommer oftest i forlængelse af en almindelig forkølelse. Her hæver slimhinderne i næsen op, og dermed påvirkes bihulerne, hvilket leder til bihulebetændelse. Ved bihulebetændelse er afløbet fra bihulerne til næsen dermed lukket af pga. hævelsen.

Symptomerne på bihulebetændelse vil bl.a. være:

  • Smerter i panden, omkring øjnene og i kindben
  • Smerter som bliver værre i løbet af dagen
  • Feber og utilpashed ved kraftig bihulebetændelse
  • Forværrede smerter når du bøjer dig forover eller går

Oplever du nogle af disse symptomer, kan det meget vel være, at du har fået bihulebetændelse. Sygdommen går over efter en uges tid, og kan behandles med almindelig næsespray samt smertestillende medicin.

Kold lungebetændelse

Dreng-med-kold-lungebetaendelse

En kold lungebetændelse forårsages af bakterien Mycoplasma, og begynder som regel med ondt i halsen, let feber og hoste. Det er en sygdom, som oftest rammer de unge i alderen 5-25 år. Modsat en forkølelse, som varer fra nogle dage og op til en uge, vil en kold lungebetændelse vare i op til flere uger, hvor du døjer med tør hoste.

Du skal derfor være opmærksom, hvis du ikke er rask efter en lille uges tid, og hvis du døjer med hoste i flere uger. Dette kan nemlig være tegn på kold lungebetændelse, og det er meget almindeligt, at et sygdomsforløb varer 3-4 uger.

Kold lungebetændelse er ikke nogen alvorlig sygdom, men er meget smitsom, hvorfor mange ofte smittes i familier eller gennem andre vi er i nær kontakt med til daglig. Der kan dog gå op til 3 uger, inden du udviser symptomer på smitte.

Symptomerne på kold lungebetændelse er bl.a.:

  • Tør og kraftig hoste der kan vare i uger
  • Hovedpine
  • Let feber
  • Ondt i halsen

Er du ramt af kold lungebetændelse, skal du sørge for at blive hjemme, så du mindsker risikoen for at smitte andre. Sygdommen kan behandles med antibiotika, og har du problemer med at få vejret samt har åndenød, skal du søge egen læge.

Undgå at forkølelsen bliver til bihulebetændelse

De fleste af os vil nok gerne undgå, at forkølelsen bliver til en bihulebetændelse. Heldigvis er der nogle ting du selv kan gøre for at mindske risikoen for bihulebetændelse.

Næsespray

Du kan med fordel benytte dig af næsesprays, som giver bedre passage til næsen. Det er dog vigtigt, at du ikke bruger den i mere end 10 dage, da dette kan skade slimhinden. Næsesprays er med til at trække slimhinderne sammen, og dermed kan de være med til at dæmpe hævelsen i slimhinderne.

Saltvand

Det er også muligt at skylle næsen i saltvand, så du på den måde skaber fri passage.

Drik rigeligt med væske

Som med al anden virus og sygdom, er det vigtigt at få tilstrækkeligt med væske. Væsken er med til at opretholde din krops væskebalance og lindre smerterne ved bihulerne.

Hæv hovedet

Når du skal sove, skal du ligge med hovedet en anelse hævet, da dette skaber luft og mindsker hævelsen i bihulerne.