Efterhånden som årene går, tager flere og flere til varmere himmelstrøg i stedet for at fejre julen herhjemme i Danmark. Måske er du en af dem?
Er dette tilfældet, er det vigtigt, at du husker solcremen. Din hud har nemlig været pakket ind i flere måneder, og derfor er den ekstra sårbar over for de skadelige UV-stråler, som solen udsender på din feriedestination. Bliv klogere her i artiklen på hvorfor det er så vigtigt at huske solcremen på ferien, samt hvilken solfaktor du skal benytte.
Solbeskyttelse er nødvendig hele året rundt
Måske forbinder du solbeskyttelse med noget, som kun skal påføres om sommeren, når UV-strålerne er stærkest, men faktisk er UV-strålerne aktive året rundt, og især når du kommer tættere på ækvator, stiger UV-indekset, som dermed også øger risikoen for, at du kan blive solskoldet eller blive ramt af hud- eller modermærkekræft.
Og netop derfor er det vigtigt, at du beskytter din hud mod solen, når du tager på solferie lige om lidt.
Den rigtige solfaktor har stor betydning
Størstedelen af alle danskere er faktisk generelt rigtig gode til at bruge solcreme, når de er på ferie i udlandet, hvor hele 80 procent i dag smører sig ind.
Dog er det kun hver anden, som bruger den korrekte solfaktor, og det er et stort problem. Bruger du en for lav solfaktor i forhold til UV-indekset, vil du nemlig stadig ikke være godt nok beskyttet, og derfor er chancen stadig stor for, at du bliver solbrændt, – også selv om du har solcreme på.
Valg af solfaktor og solcreme kommer først og fremmest an på, hvor i verden cremen skal bruges, og hvem der skal bruge den.
Vælg solfaktor ud fra tre faktorer
Når du står og skal vælge hvilken solcreme, du skal have med på juleferie, er det først og fremmest vigtigt, at du har disse tre faktorer med i dine overvejelser:
- Hvor i verden skal solbeskyttelsen bruges? Er det i Danmark eller tættere på Ækvator, og hvor højt er UV-indekset på det givne sted?
- Hvem er det som skal bruge solbeskyttelsen? Er det en voksen eller et barn, og hvilken hudtype har vedkommende?
- Under hvilket forhold skal solbeskyttelsen bruges? Skal den bruges under fysisk aktivitet, hvor du får det varmt og sveder? I skyggen under en parasol? På skipisten eller på havet hvor solens refleksion er høj?
Hvilket altså betyder, at du skal vælge din solcreme ud fra:
- UV-indeks.
- Hudtype.
- Forhold.
Sådan beskytter de forskellige solfaktorer
Når du skal vælge solcreme, står der en solbeskyttelsesfaktor på produktet, som fortæller dig om produktets evne til at beskytte din hud imod UVB-stråling. UVB-stråler er dem, som gør din hud rød og forbrændt og som, ved gentagne solskoldninger, øger risikoen for at udvikle hudkræft.
Står der eksempelvis SPF 15 på produktet, betyder det, at din hud kan udsættes på 15 gange mere UVB-stråling, før den bliver rød, og altså ikke at du kan opholde dig 15 gange så lang tid i solen, som nogen fejlagtigt tror.
Generelt er der dog nogle retningslinjer, som du kan gå ud fra herunder:
– Faktor 20 er til lys/gylden- samt mørk hud i den danske sommer
– Faktor 30 er til lys hud i stærk sol i syden
– Faktor 50 er til lys- og meget lys hud i meget stærk sol
God ferie og husk nu at beskytte din krop med rigelig solcreme, når du er afsted 😊