kosttilskud

Sådan får du et sundt og stærkt hår

af Redaktionen
24. maj 2022
Kommentarer 0

De fleste går op i, hvordan deres hår ser ud. Det skal være sundt og velplejet, og så må det endelig ikke sidde forkert. Hvis dit hår er slidt og tørt, kan det være tegn på vitaminmangel eller et svækket immunforsvar. Du kan dog gøre mange ting for at få et sundt og stærkt hår. Måske har du allerede styr på hårplejerutinen, men hvis ikke kosten er i orden og kroppen er i ubalance, kan det påvirke dit hår. Her får du nogle råd til, hvordan du styrker dit hår. Det er dog vigtigt at væbne sig med tålmodighed, da et sundt hår ikke kommer natten over.

De rigtige hårprodukter

Find frem til din hårtype og tilpas din hårplejerutine herefter. Hvis du lider af tørt hår, nytter det ikke at bruge en shampoo, som modvirker fedtet hår. Tænk på alle de produkter du udsætter håret for. Hold det simpelt og brug et minimum af styling produkter. Du kommer langt med en mild shampoo, balsam, hårkur og en naturlig hårolie som for eksempel argan-, jojoba- eller kokosolie.

En sund hårpleje rutine

Undgå at vaske dit hår for tit. To til tre gange om ugen er nok. Hvis du døjer med fedtet hår, kan du eventuelt supplere med en tørshampoo og springe en hårvask over. Brug en god hårkur en gang om ugen og anvend altid et varmebeskyttende produkt, når du bruger hårtørrer, krøllejern eller glattejern. Få klippet de spaltede spidser ved frisøren, så undgår du at håret knækker yderligere. Når først de spaltede spidser er væk og du samtidig er inde i en god hårplejerutine suppleret med en sund kost og vitaminer, kan du nøjes med frisørbesøg et par gange om året, såfremt du er langhåret og ikke skal tage hensyn til en bestemt frisure.

Kosten

Kosten har stor indvirke på hårets tilstand. Sørg for at spise en varieret kost og skær ned på usunde madvaner. Spis gerne magert kød såsom kylling og fisk, æg, ost og nødder for at få nok proteiner til håret. Særligt fisk og valnødder samt olier (hørfrø-, raps- og valnøddeolie) indeholder omega-3-fedtsyrer, som er med til at styrke hårproduktion, give glans og modvirke tør hovedbund.  Hvis du døjer med skæl, kan du med fordel spise mere frugt og grønt såsom appelsiner, peberfrugter og gulerødder. De indeholder store mængder af C-vitamin og betacaroten, som modvirker dannelsen af skæl.

Balance i kroppen

Et svækket immunforsvar får kroppen ud af balance. Hvis du er stresset eller i søvnunderskud, vil det påvirke dit immunforsvar og dermed dit hår. Hormonelle forandringer kan ligeledes have indvirke på hårets tilstand. Sørg for at holde kroppen i balance med en god nats søvn. Sluk mobilen om natten og få otte timers søvn. Sig nej til aftaler hvis du ikke føler overskud. Det er ikke jordens undergang, hvis du misser en fest. Dem skal der nok komme mange andre af.

kosttilskud

Kosttilskud

Der findes adskillige kosttilskud, som kan styrke immunforsvaret, håret og hårvæksten. Hvis du ikke spiser varieret nok, er tilskud af omega-3-fedtsyrer og B-vitaminer vigtige for håret. Suppler gerne med zink og jern, som er essentielle byggesten til et stærkt immunforsvar. Spiser du vegansk er det særlig vigtigt at supplere din kost med kosttilskud, gerne B12 tilskud. Der findes adskillige vitaminbrands, som ikke indeholder animalske ingredienser.

Tilbehør til håret

Som et led i din hårvask kan du med fordel sætte gang i blodcirkulationen og stimulere hovedbunden ved at massere med fingrene eller en hovedbundsbørste.
Hvis du går meget med opsat hår, kan du med fordel investere i nogle skånsomme hårelastikker, som ikke slider på håret eller efterlader mærker.
Skån dit hår med et hovedpudebetræk i silke eller bambus. Udover at modvirke krus og uglet hår er det samtidig temperaturregulerende, hygiejnisk og behageligt mod huden.