Flere og flere får problemer med maven, og mange oplever i den forbindelse også perioder med hård afføring. Særligt kvinder, personer mellem 15 og 40 år samt ældre mennesker bliver ramt af hård mave i større eller mindre grad.
Har du ondt i maven og en smertefuld afføring, hvor du ikke kan komme helt af med afføringen, kan det skyldes forstoppelse. Forstoppelse er som nævnt meget udbredt, men kan dog være meget ubehageligt. Derfor er det også en god idé at kigge efter symptomerne på hård mave, så du kan behandle tilstanden hurtigst muligt og forebygge forstoppelsen med gode vaner og en sund livsstil.
Disse symptomer skal du holde øje med
Er du i tvivl om du har forstoppelse, kan det være en god idé at holde øje med nogle af de symptomer, der gør sig gældende for forstoppelse. Ved forstoppelse er afføringen hård og knoldet, og man skal ikke så ofte på toilettet, som man plejer. Ofte kan der gå flere dage mellem hvert toiletbesøg.
Når du har forstoppelse, vil du typisk føle dig oppustet, og føle at du har luft i maven, og at maven føles udspilet. Samtidig kan forstoppelse også give en trykken i maven, hvilket kan være med til at give mavesmerter.
Et andet symptom på forstoppelse er smerter, når du går på toilettet. Derudover kan du også få en følelse af ikke at kunne gå ordentligt på toilettet, og at du ikke kan få tømt tarmen ordentligt, når du er på toilettet.
Dette er nogle af de mest almindelige symptomer på forstoppelse. Hvis din forstoppelse har varet mere end en måned, eller du oplever symptomer som vægttab, træthed, blod fra tarmen eller svimmelhed, er det dog vigtigt, at du kontakter lægen, da det kan være tegn på, at der ligger en anden sygdom bag.
Hold øje med din livsstil
Der kan være mange årsager til, at man bliver forstoppet, og i mange tilfælde ligger der ikke kun en enkelt årsag til grund for forstoppelsen. Blandt andet kan indtagelse af medicin, sygdomme og andre personlige forhold være årsag til forstoppelse.
Dog kan ens livsstil også spille en stor rolle, i forhold til om man får forstoppelse. Her kan blandt andet for lidt væske, for lidt motion, for lidt fiberrig kost og for meget hvidt brød og sukker være med til at give forstoppelse.
En anden årsag til forstoppelse kan også være stress. Flere og flere unge bliver ramt af stress, og mange går rundt med forskellige bekymringer i hverdagen. Stress kan dog være med til at påvirke fordøjelsen, og kan derfor være med til at give forstoppelse.
Derudover er der også mange unge der ikke går på toilettet, når de har behov for det. Det kan enten være fordi skolens toiletter er ulækre, eller fordi de ikke giver sig tid til at gå på toilettet, når de skal. Dette kan dog også være en medvirkende årsag til forstoppelse.
4 gode råd til at undgå forstoppelse
Bliver du ofte ramt af forstoppelse, kan det dermed også være en god idé at tage din livsstil op til overvejelse og undgå at være for stresset eller have for travlt til at gå på toilettet når behovet melder sig.
Et par andre gode råd til at undgå forstoppelse er:
- Spis tre store måltider og mindre mellemmåltider med frugt og grønt hver dag
- Spis en sund og varieret kost med mange fibre, såsom rugbrød, havregryn og grøntsager
- Få tilstrækkeligt med væske – ca. 1,5 liter om dagen
- Få mindst en halv times motion om dagen.
Sådan kan du behandle forstoppelsen
Har du fået forstoppelse, og hjælper det ikke at ændre i din livsstil, kan du behandle forstoppelsen med milde afføringsmidler, som du kan få på apoteket. Her kan du både finde afføringsmidler som tabletter, dråber og pulver, der indtages oralt, samt afføringsmidler som lavement og suppositorier, som virker i endetarmen.
Hvis ikke du kan afhjælpe forstoppelsen med hverken afføringsmidler eller livsstilsændringer, kan det være nødvendigt at kontakte lægen. Din læge kan hjælpe dig med, hvordan du bedst behandler forstoppelsen samt hjælpe dig videre, hvis det viser sig, at der er noget andet, der er årsag til din forstoppelse.