Løb

Kom i gang med at dyrke motion og forebyg sygdomme senere i livet

af Redaktionen
13. november 2019
Kommentarer 0

Måske tænker du: ”Motion er ikke noget for mig”, men vidste du egentlig, at træning og motion kan gøre en stor forskel for din dagligdag og hele dit liv, når det kommer til din sundhed? Bliv klogere i denne artikel.

Derfor skal du dyrke motion

Aktivitet

Når det kommer til motion, tæller al fysisk aktivitet: Løb, styrketræning, gymnastik, cykling, fodbold eller lange gåture. Men hvorfor er det så vigtigt at dyrke motion?
Der er ingen tvivl om, at et aktivt liv er godt for dit generelle helbred, men faktisk har flere undersøgelser faktisk bevist, at motion er med til at forlænge dit liv.
Fysisk inaktivitet er nemlig forbundet med en øget risiko for forskellige sygdomme og en tidligere død, og det forventes at fysisk inaktive mennesker i gennemsnit lever op mod 10 år kortere end aktive mennesker.
Derimod reduceres risikoen for mange kroniske forhold og sygdomme som forhøjet blodtryk, slagtilfælde, åreforkalkning, fedme, knogleskørhed, type 2 diabetes, kræft i tyktarmen, blodprop, forhøjet kolesterol og mange flere, hos personer som er regelmæssigt fysisk aktive.

Fysiske fordele

Grunden til at du reducerer risikoen for at blive ramt af så mange sygdomme, når du dyrker motion er, at fysisk aktivitet forbedrer din krops kredsløb, som gør at dit hjerte styrkes og nemmere kan pumpe blodet rundt i din krop. Derudover øges antallet af kapillærer, som er de små blodkar i kroppen, der forsyner dine muskler og hjerte med ilt, hvilket bidrager til at dit blodtryk sænkes, fordi at hjertet ikke skal arbejde nær så hårdt.
På samme tid er motion også med til at styrke dine sener, muskler og knogler samt balance- og reaktionsevne, som gør at risikoen for at falde og få skader mindskes.

Så meget motion bør du dyrke

30 min

Sundhedsstyrelsen anbefaler at du minimum er fysisk aktiv med moderat intensitet 30 minutter om dagen samt 20 minutter med høj intensitet to gange om ugen.
Selv om at du kan opnå betydelige sundhedsgevinster ved at dyrke motion med lav til moderat intensitet, er det bevist, at motion med højere intensitet i højere grad forbedrer din kondition og styrker din muskelstyrke yderligere.
Hvis du føler, at en halv time om dagen er meget, skal du huske på, at AL fysisk aktivitet er bedre end ingen. Hellere komme op af sofaen for at løbe tre kilometer end slet ikke at komme afsted!

Styrker ikke kun din fysiske tilstand

Til sidst er det vigtigt at få med, at motion ikke kun bidrager positivt til din fysiske form men også din psyke.
Flere undersøgelser viser nemlig, at fysisk aktivitet både påvirker din selvtillid og dit humør på en positiv måde.
Fysisk aktivitet resulterer i udskillelse af endorfiner, som øger vores glædesfølelse og på samme tid kan tilfredsstillelsen over at have gennemført et hårdt træningspas give humøret et boost.
Derudover kan den mindste forandring på dit kropsbillede, eksempelvis ved et vægttab, have stor indflydelse på, hvordan du har det med dig selv psykisk.
Et aktivt liv kan også spille en rolle, når det kommer til dit sociale liv, da du automatisk vil møde nye mennesker, hvis du er aktiv i en løbeklub, deltager i holdtræning i fitness eller går til holdsport.

Motion og fysisk aktivitet bidrager altså ikke kun positivt til din krops velbefindende lige nu og her – motion er en investering i en fremtid med færre sygdomme og skader. Og hvem ønsker ikke det?