Pige med snottet naese og forkoelelse

Forkølelse: Sig farvel til den snottede næse

af Redaktionen
27. oktober 2022
Kommentarer 0

Børn og unge rammes i stigende grad af forkølelse og snue, og særligt i efteråret og i vintermånederne er der en øget risiko for at blive smittet med en forkølelse.

En forkølelse varer oftest ikke meget mere end en uge. Alligevel kan det være rigtig træls at blive lagt ned af en forkølelse, som giver løbende næse og ondt i halsen.

Herunder kan du læse mere om, hvordan du adskiller en forkølelse fra andre lignende sygdomme. Derudover giver vi dig en række gode råd til, hvordan du kan forebygge en forkølelse og slippe for den snottede næse i efteråret.

Typiske symptomer på en almindelig forkølelse

En almindelig forkølelse kan give symptomer som løbende næse, stoppet næse, nysen, ondt i halsen, hoste, let hovedpine, træthed og ubehag i kroppen. Inkubationstiden er ca. 1-3 dage, men du kan allerede smitte andre dagen inden, du begynder at få symptomer.

Da en forkølelse er en virus, kan den være svær at undgå. Særligt i efteråret, hvor de kolde temperaturer giver bedre levevilkår for virussen. Faktorer som dårligt immunforsvar, stress og rygning kan dog være med til at øge risikoen for at blive ramt af en forkølelse. Derfor er det særligt vigtigt at leve sundt, droppe rygningen og passe på sig selv.

Symptomer ved lignende sygdomme

Er du i tvivl om det reelt er en forkølelse du er blevet ramt af, eller om der er tale om en anden sygdom, som minder om, kan det være en god idé at holde øje med, om du oplever andre symptomer end de klassiske forkølelsessymptomer. Her kan du læse om symptomerne ved sygdomme og lidelser, der kan minde om en forkølelse.

Influenza

En influenza er en virussygdom, der på mange måder minder om en forkølelse. Ligesom ved en forkølelse vil du også opleve symptomer som snue og forkølelse, ondt i halsen og hoste. Derimod vil du også opleve symptomer som høj feber, muskelsmerter, hovedpine samt markant ubehag og sygdomsfølelse, hvilket adskiller sig fra en almindelig forkølelse.

Ung mand med feber

Halsbetændelse

Halsbetændelse kan på nogle områder også minde om en forkølelse. Det skyldes, at man ved halsbetændelse også oplever at få ondt i halsen. Ved halsbetændelse er halssmerterne dog mere markante, og man oplever derudover også at få feber og synkesmerter. Gør det ondt, når du synker, og har du samtidig feber, kan der muligvis være tale om en halsbetændelse.

Allergi

En forkølelsesvirus rammer særligt i efterårs- og vintermånederne. Oplever du derimod snue og nysen i løbet af foråret og sommeren, kan der i stedet være tale om pollenallergi. Pollenallergi giver symptomer som løbende næse, nysen, irritation i halsen samt hoste, og kan samtidig gøre øjnene røde og våde. Symptomerne er stærkest i pollensæsonen, som går fra start forår til sen sommer.

Sådan undgår du snot, ondt i halsen og hoste

Er du først blevet ramt af en forkølelse, kan du se frem til en uges tid med snottet næse, ondt i halsen, hoste og ubehag i kroppen. Der er nemlig ikke nogen metode til at behandle virussen, og du må derfor tålmodigt vente, til du er ovenpå igen.

Hvis du gerne vil undgå snottet næse, er det således vigtigt at forebygge. Det kan du gøre ved at sørge for at vaske dine hænder jævnligt og spritte hænderne af, når du er ude, og ikke har adgang til vand og sæbe. Undgå desuden så vidt muligt at røre ved dine øjne, næse eller mund, da virussen smitter gennem slimhinderne.

Vil du mindske risikoen for at blive ramt af en forkølelse, er det desuden vigtigt, at du sørger for at have et stærkt immunforsvar. Du kan styrke dit immunforsvar ved at spise en sund og varieret kost med grøntsager og frugt, som indeholder masser af gode vitaminer og mineraler. Sørg også for at dyrke motion og være fysisk aktiv, og hold igen med sukker, fed mad og alkohol.

Er du blevet ramt af en forkølelse, er det vigtigt, at du bliver hjemme, til du er frisk, og at du ikke kommer i tæt kontakt med andre, da du så risikerer at smitte dem også.