Kønssygdomme er i dag i kraftig stigning i Danmark, og her er især de 15-30-årige ramt. Dog er det faktisk ganske nemt at undgå at blive smittet af kønssygdomme. Læs med her og bliv klogere på sexsygdomme og på hvordan du kan undgå dem.
Du kan være ramt uden at mærke det
Kønssygdomme smitter igennem seksuel kontakt, og derfor stiger chancen for at blive smittet altså med antallet af sexpartnere, du har haft.
Størstedelen af alle seksuelt overførte sygdomme kan kureres, hvis du opdager og behandler dem i de tidligere stadier, men desværre er mange ramt af en sexsygdom uden at vide det. Mange af sygdommene er nemlig symptomløse i de tidligere stadier.
Mange forskellige former for kønssygdomme
Når det kommer til sexsygdomme, findes der i Danmark i dag flere forskellige typer. Den mest udbredte er klamydia, som ofte ikke har nogle symptomer forbundet med sig. Går man uvidende med klamydia for længe, øger det desværre derfor risikoen for, at der kan opstå kroniske betændelser i æggelederne, og på samme tid kan man også blive gravid uden for livmoderen. I værste fald kan klamydia også medføre sterilitet, hvis den ramte ikke er behandlet i tide.
Gonorré ses også hyppigere og hyppigere i Danmark i dag, og den skyldes en bakterie, som bl.a. kan give infektioner i både kønsdele, svælg og endetarm.
Lige som klamydia kan gonorré også på længere sigt være årsag til at den ramte bliver steril, hvis behandlingen ikke sker i tide.
Ud over klamydia og gonorré er det også vigtigt at kende til syfilis, kønsvorter og herpes, som minder lidt om hinanden.
Syfilis og herpes ses som røde læsioner og små væskende blærer, mens kønsvorterne karakteriseres som vorter omkring penishoved, skamlæber og endetarm.
I værste fald kan disse følge og påvirke den ramte resten af livet.
Afslutningsvist er der også AIDS, som kan være dødbringende, da denne sygdom angriber og ødelægger immunforsvaret. Dette gør, at den ramte person lettere vil blive smittet af andre sygdomme, som normalt ikke udgør en trussel for raske mennesker.
Kondomet er ”gået af mode”
Tilbage i 1980’erne brugte størstedelen af alle danskere kondom, da der dengang kørte skræmmekampagner, som skulle medvirke til, at flere brugte kondom, og færre blev smittet af den dengang dødbringende sygdom AIDS. Dette førte også til, at langt færre blev ramt af kønssygdomme i forhold til i dag.
Dog kan AIDS i dag behandles, og derfor et det kun de færreste, som dør af sygdommen. Og netop dette har medført at størstedelen ikke længere bekymrer sig om at blive smittet af sygdommen.
Derfor dropper de fleste mænd altså i dag kondomet, når de dyrket sex, og dette resulterer i, at flere og flere smittes med kønssygdomme.
Og det er faktisk ved at være et stort problem!
Danskerne går i dag mere op i, at undgå at kvinden bliver gravid, og derfor gider mange mænd altså ikke længere at bruge kondom, når blot de hører at kvinden er på p-piller.
Et dumt valg
At størstedelen af alle danske mænd dropper kondomet er et dumt valg, da kondomer ikke kun beskytter imod graviditet – men også mod kønssygdomme.
Ønsker du derfor at undgå at blive ramt af de mange forskellige kønssygdomme, er det derfor yderst vigtigt, at du bruger kondom, hvis du har skiftende sexpartnere.
På samme tid er det også en god idé at blive vaccineret imod HPV-virus, da denne potentielt kan udvikle sig til kondylomer, endetarmskræft og livmoderhalskræft.
Det er svært at sige, hvad der skal til, for at det igen bliver ”moderne” at bruge kondom, men i hvert fald er en ting sikkert: Det er for dumt ikke at bruge det, hvis du vil undgå kønssygdomme.