Flere og flere unge får i dag diagnosen angst. For angst er efterhånden blevet en psykisk folkesygdom i Danmark.
Til trods for dette er det dog stadig et tabu at snakke om, og derfor går mange unge i dag med angst uden at vide det. Måske er du en af dem?
Bliv klogere på hvad angst egentlig er, og hvad du kan gøre ved det i artiklen herunder.
Hvad er angst?
Vi kender alle til følelsen af angst, da denne kropslige fornemmelse er helt normal for os mennesker at opleve.
Nogle gange kan angst skyldes, at vi er spændte eller glæder os over noget, som skal ske som eksempelvis en sportsbegivenhed, en eksamen, mødet med en ny kæreste osv.
Andre gange kan det skyldes, at vi oplever en konkret fare, hvis vi går over en trafikeret vej, eller er ved at blive overfaldet.
Denne naturlige form for angst er hensigtsmæssig, da den sætter vores krop i alarmberedskab, så vi er klar til at tage kampen op, eller flygte fra de farer som truer os.
Når faren er drevet over, vil kroppen hurtigt falde til ro igen, da vi, ved denne naturlige type af angst, ved, hvad det var der udløste reaktionen, og derfor forventer, at den forsvinder, efter at situationen er overstået.
Når angst derimod er en diagnosticeret sygdom, vil angsten opleves uden, at der egentlig er en ydre årsag, som udløser den. Den kommer bare pludselig, og ofte kan det virke pinligt, at du bliver skræmt over noget, som andre er helt upåvirkede af.
De mest hyppige angstformer:
- Panikangst: Dette anfald vil komme meget pludseligt, og kan være meget voldsomt og forbundet med fysiske symptomer.
- Sygdomsangst: Når den ramte er bange for, at han eller hun har eller vil blive ramt af en alvorlig sygdom.
- Separationsangst: Hvis man har angst for at være adskilt fra sine forældre.
- Agorafobi: Angst for at færdes uden for sit hjem.
- Socialangst: Voldsomme bekymringer om hvad andre tænker om en og på samme tid for at gøre noget pinligt eller blive kritiseret af andre.
Angst blokerer for det gode ungdomsliv
Når angst bliver til en sygdom, bliver frygten pludselig overdrevet, da man gør sig frygtelige forestillinger om de katastrofer, der potentielt kan ske. Det bliver simpelthen en ond cirkel, hvor den ramte forsøger at flygte fra det farlige, og så bliver det pludselig svært at gøre ting, der bør være naturlige som fx at gå på arbejde eller i skole.
Og dette kan være utrolig invaliderende, hvis man er påvirket af angst i mange af sine år som ung, da man vil gå glip af mange af de oplevelser, som andre unge har.
For det kan opsluge hele ens liv, hvis man går og er bekymret hele tiden, og det påvirker i høj grad ens adfærd, så man til sidst vil ende med at trække sig, og undgå alt det som man ikke magter.
Det kan du gøre, hvis du lider af angst
I dag findes der et hav af forskellige typer af angst, som alle kan komme til udtryk på forskellige måder og opstå ud af mange situationer og oplevelser.
Ofte vil du have en følelse af, at det kan være svært at snakke om angsten, da du måske føler dig anderledes eller alene med følelsen. Men det er du langt fra!
I dag er det nemlig cirka hver femte dansker, som er ramt af en form for angst i løbet af deres liv, og derfor er du altså på ingen måde alene om dine følelser og oplevelser.
Hvis du går med en følelse af at være urolig eller bange, er det vigtigt, at du søger hjælp, og finder ud af om du i virkeligheden lider af angst.
Eksempelvis kan du finde information om angst hos Psykiatrifonden, Angstforeningen og Landsforeningen for psykisk sundhed.
Derudover kan du også kontakte nogle af de steder, som du kan søge rådgivning hos, hvis du er i tvivl, om du lider af angst på telefonnumrene herunder.
Angsttelefonen: 70 27 92 94
SIND’s telefonrådgivning: 70 23 27 50
BørneAngstTelefonen (også for unge): 82 30 60 70
Telefonrådgivningen: 70 27 13 20