Det gør nikotinen ved din krop – derfor bør du stoppe

af Redaktionen
14. juli 2021
Kommentarer 0

Flere og flere unge er begyndt at ryge eller bruge røgfri produkter som eks. nikotinposer. Men selvom det måske ikke virker som det farligste produkt, så indeholder nikotinposer meget mere nikotin end almindelige cigaretter. Hvis du er en af de unge som jævnligt bruger nikotinposer eller ryger, bør du måske tænke en ekstra gang, inden du køber den næste pakke. Her kan du læse om, hvad nikotinen gør ved din krop, og hvorfor du bør stoppe.

Nikotinen ødelægger dine tænder og tandkød

Nikotinposer er små poser uden tobak som lægges under overlæben, hvor posen afgiver nikotin. Når posen ligger under læben på tandkødet, risikerer du at gøre store skader på tænder og tandkød. Du risikerer bl.a. at dit tandkød trækker sig tilbage. Når først tandkødet er blevet trukket tilbage, kan det ikke trække sig tilbage igen. Endvidere risikerer du at få misfarvede og gule tænder som følge af nikotinen. Det gælder både cigaretter og andre nikotinprodukter.

Din afhængighed bliver større = større påvirkning af kroppen

Nikotin er et giftstof som findes i både cigaretter, nikotinposer og andre røgfrie produkter. Det er også dette stof som gør dig afhængig. Når hjernen får nikotin, vil dette udløse et stof kaldet dopamin. Dopamin er et glædesstof, som sender signal til hjernen om, at den har gjort noget godt og dermed bliver belønnet. Dette er blot ikke tilfældet. Med tiden vil hjernen blive afhængig af nikotinen, men den kan ikke længere nøjes med lidt, og derfor skal du hele tiden tilføre mere nikotin. Dermed bliver din afhængighed større og større, jo mere du ryger, og det kan gøre meget skade på din krop. Udover at føre til øget risiko for kræft og hjerte-kar-sygdomme, så kan nikotinen også påvirke dine lunger og luftveje, dit hjerte, din hud og dit centralnervesystem. Tjæren i cigaretterne øger desuden risikoen for lungekræft markant.

Din hjerne kan tage skade

Et af de mest skadelige konsekvenser brugen af cigaretter eller nikotinposer (snus), når du er ung, er, at det kan skade din hjerne. Som ung er din hjerne stadig under udvikling og nikotinen i både poser og cigaretter kan være skyld i dårligere indlæring, hvilket kan gøre det svært at lære nye ting. Derfor er det en virkelig dårlig idé at begynde på cigaretter eller røgfrie produkter.

Få hjælp til at stoppe

De fleste unge er ikke klar over den skadelige effekt som cigaretter, nikotinposer eller anden (røgfri) tobak har på kroppen. Derfor kan det også være sværere at stoppe, men ikke desto mindre vil du gøre dig og din krop en stor tjeneste, hvis du stopper med at ryge eller ”snuse”. Det kan være en hjælp at fortælle dine venner, at du har tænkt dig at stoppe, så du kan få støtte og opbakning. Det er også vigtigt, at du sætter dig et mål eller en dato for, hvornår du vil stoppe og tænke din motivation ind i det. Måske synes du, det er for dyrt, eller du er ked af, at det er så skadeligt. Find frem til motivationen, og skriv den ned, så du husker det. Du har også mulighed for at benytte rygestopprodukter med nikotin som du finder på et online apotek. Med rygestopprodukter trapper du langsomt ned i nikotinforbrug over en periode, så du til sidst vil være nikotinfri. Vil du gerne undgå at skade dine tænder, krop og hjerne, er det nu, du skal stoppe.