Muskel

Vidste du at restitution er en vigtig del af din træning?

af Redaktionen
23. januar 2020
Kommentarer 0

De fleste mennesker styrketræner for at blive strammet op og for at øge muskelmassen på deres krop. Dette gælder især for nybegyndere, som gerne vil hurtigt i gang, og nærmest ønsker at se resultater, før de har rørt en finger. Måske er du en af dem?

Mange sætter sig et mål om at tabe sig eller om at blive strammet op efter julens mange godter, som ofte sætter sig som ekstra kilo på sidebenene. Dog glemmer de at koncentrere sig om andet end selve træningspassene, og så går det galt!

Restitution efter styrketræning er nemlig en vigtig del af træningen, og den kan du blive klogere på i denne artikel.

Hvad er restitution egentlig?

Træning

Når du styrketræner ødelægges dine muskelfibre, som herefter repareres til en større og stærkere version. For at fremskynde denne proces er restitution helt essentiel.

Restitution handler om at give din krop en pause, hvor den får lov at samle kræfter og sunde sig, inden den næste fysiske udfordring går i gang.
Fejlagtigt tror mange, at styrketræning gør dem stærkere, men faktisk er det sådan, at styrketræning nedbryder kroppen, hvorefter restitutionen så gør kroppen stærkere. Og netop derfor er det vigtigt, at du giver din krop tid til denne genopbygning.

Når din krop genopbygger sig selv, kaldes det superkompensation, og dette betyder, at den, efter pausen, vil blive endnu stærkere, end den var før træningen, og dermed kan klare en lidt større udfordring til næste træningspas.

Forsøger du at øge din muskelmasse og forbedre din form, er det altså helt afgørende, at du giver din krop en pause og lader den restituere.

Det sker der hvis du ikke restituerer efter træning

Relax

Hvis du ikke giver din krop tid til at genopbygge sig selv, vil de muskelfibre, som du har nedbrudt under dit træningspas simpelthen ikke nå at blive repareret. Dermed vil du altså på længere sigt både miste din styrke, men også din muskelmasse. Og så forsvinder hele dit formål jo med at træne!

Derudover vil din form også gradvist forringes, og på samme tid øges chancerne for, at du bliver syg, fordi du simpelthen har nedbrudt din krop så meget.

Det kan dog også være, at du rent faktisk restituerer, men bare ikke gør det længe nok, hvilket vil resultere i, at kroppen ikke får lov at superkompensere og blive stærkere. Så vil din træning igen være spildt, da kroppen her kun vil genopbygge sig til det niveau, du var på før dit træningspas.

Sådan hjælper du selv din restitution på vej

Ønsker du at opnå den bedst mulige restitution, er det først og fremmest en god idé at afslutte alle træningspas med let bevægelse, så dit blod kan skylle affaldsstofferne væk fra vævet. Herudover anbefales det også, at du indtager et proteinrigt måltid relativt kort tid efter træningspasset, hvilket vil bidrage til at give næring til genopbygningen af din krop.

Derudover er det også vigtigt, at du indtager nok væske både før, under og efter træningen, som også bidrager positivt til din restitution. Her er det anbefalelsesværdigt at indtage væskeerstatning, som bl.a. er med til at forbedre din krops optagelse af væske, og tilfører den mineraler og salte, som er med til at mindske træthed og udmattelse. Væskeerstatning kan købes på dit online apotek.

Og så er det vist bare at komme i gang med træningen – og huske restitutionen!

God træning!