7 facts om allergi, som du måske ikke vidste

af Redaktionen
24. februar 2021
Kommentarer 0

Flere og flere danskere lider af allergi, hvoraf de fleste er ramt af pollenallergi eller husstøvallergi. Faktisk er der ca. 1 mio. danskere der lider af allergi, men der er desværre også rigtig mange danskere som lider af allergi uden at vide det.

Hvis du gerne blive klogere på allergien, som nærmest kan betegnes som en folkesygdom, så kan du læse med her, hvor vi har samlet 7 facts om allergi, som du måske ikke vidste og bør vide.

Allergi skyldes allergener

Allergi opstår, fordi din krop reagerer på stoffer, også kaldet allergener, som eks. pollen, støv, dyr m.m. Du kan få symptomer på din allergi året rundt, hvilket kan være til stor gene for mange.

Der findes i alt 4 forskellige typer af allergi

De 4 typer af allergi er straksallergi (type 1), allergi over for lægemidler (type 2), immunkompleksallergi (type 3) og kontaktallergi (type 4).

De to mest almindelige herhjemme er dog straksallergi og kontaktallergi. Ved straksallergi kan du have allergi over for pollen, husstøv, dyr, mad eller latex. Symptomerne på straksallergi er bl.a. høfeber, nældefeber og/eller astma lignende reaktioner. Kontaktallergi er allergi overfor parfume og/eller farvestoffer, metaller eller konserveringsmidler, og symptomerne herpå viser sig i form af hudeksem.

Allergi afhænger af arv og miljø

Når det kommer til allergi, kan genetik have en stor indflydelse på, om hvorvidt du udvikler allergi eller ej. Hvis begge dine forældre har allergi, er risikoen for at du også udvikler allergi på ca. 40-50%. Er det kun den ene forælder, er risikoen på ca. 20-30%.

Det er en god idé, at små børn og babyer bliver udsat for flest mulige ting i de første leveår, da dette kan være med til at reducere risikoen for allergi.

Udover at allergi kan være arveligt, er der også lavet studier, hvor det er bevist, at miljøet også påvirker risikoen for at udvikle allergi. De børn der boede på landet, havde eks. lavere risiko for at udvikle allergi.

Der findes ingen allergisikre husdyr

Selvom flere hunde- og katteracer bliver omtalt som allergivenlige og allergisikre dyr, til dig der har allergi, findes der altså ikke hunde eller katte som er sikre for allergikere. Afhængig af racen kan der være flere eller færre dyrehår som fældes, men der udskilles stadig skæl, spyt og urin fra dyret som også er med til at give allergiske reaktioner.

For meget fast food kan give allergi

Undersøgelser har vist, at hvis du spiser fast food tre gange om ugen, har du større risiko for at udvikle allergi. Dette skyldes, at du udsætter din krop for mange transfedtsyrer som påvirker dit immunforsvar i en negativ retning. Du vil derfor på sigt have øget risiko for at udvikle astma og eksem.

Hvis du derimod spiser sundt, giver du din krop de bedste vilkår til et godt immunforsvar som kan stå imod sygdomme og evt. allergi.

Der er mindre risiko for at udvikle allergi hvis du er født ved kejsersnit

Børn som er født vaginalt, har generelt en større og bedre tarmflora, end børn der er født ved kejsersnit. Børn født ved kejsersnit har dermed en øget risiko for at udvikle allergi senere i livet, i modsætning til de børn der er født vaginalt. Dette skyldes, at den større tarmflora ved vaginal fødsels forbedrer immunforsvarets evne til at mindske allergi.

Risikoen for at udvikle allergi, afhænger af, hvor meget du udsættes for et allergen

Der findes ingen alder på, hvor gammel du kan være, før du udvikler allergi. Det kan derfor sagtens tage en del år, hvor du er udsat for det samme stof over en længere periode. Eks. kan en frisør med tiden udvikle kontaktallergi, fordi han eller hun er i kontakt med mange forskellige kemikalier, farvestoffer osv. over en længere periode.

Hvis du udvikler en allergi, er det også vigtigt at holde sig væk fra de ting, der giver dig allergi. Hvis du fortsat udsætter dig selv for de allergene stoffer, kan dine symptomer blive værre.