Ung mand med hoste

6 gode råd til at slippe af med hoste

af Redaktionen
30. september 2022
Kommentarer 0

Hoste kan være rigtig irriterende. Særligt hvis det er med til at holde én vågen om natten. Hoste er dog ikke kun skidt, faktisk er det et godt tegn. Når man hoster, skyldes det nemlig en refleks, fordi luftvejene er generet. Hoste er på den måde med til at få fremmedlegemer og andet væk fra luftvejene.

Hoste kan dog også skyldes bakterier eller infektion. I dette tilfælde vil du typisk hoste oftere, og hosten kan enten være tør eller med slim. I de fleste tilfælde skyldes hoste en virusinfektion. Er det tilfældet, vil der ofte også være andre symptomer såsom forkølelse.

Hvis din hoste skyldes en virus, vil den gå over af sig selv efter noget tid. Der kan dog gå op til 4 uger, før hosten forsvinder helt. Derfor kan det være meget rart at benytte forskellige hjælpemidler til at lindre hosten. Herunder giver vi dig en række gode råd til, hvordan du både afhjælper hosten og undgår at forværre den.

Få godt med hvile

Hvis din hoste skyldes en forkølelse, vil du formentlig også have andre symptomer såsom tilstoppet næse, træthed, hovedpine og evt. let feber. Det kan derfor være en god idé både at hvile halsen ved at undgå at tale for meget, men også at sørge for at din krop får hvile. Når du ikke overanstrenger kroppen, men sørger for at slappe af, kan du komme dig hurtigere over sygdommen og undgå at forværre hosten.

Drik varm te

Varm te

Varme drikke kan være rigtig godt til at lindre hoste og ondt i halsen. Særligt hvis du også er forkølet, kan varme drikke som te, kakao eller varm hyldebærsaft virke smørende og beroligende på halsen. Prøv for eksempel lakridsrodste, som mindsker irritation, og som har en beroligende virkning på halsen.

Drik masser af vand

Når du hoster, er det dog ikke kun varme drikke, der gør underværker. Ved hoste kan det også være en hjælp at drikke vand, da det kan mindske hosteanfaldene og smøre halsen. I modsætning til de varme drikke kan koldt vand desuden være med til at køle halsen.

Spis honning

Honning har rigtig mange gode egenskaber. Blandt andet har honning en antibakteriel virkning, hvilket gør det særligt velegnet i forbindelse med virus og bakterier. I stedet for at putte honning i teen, kan det dog være en god idé at spise det rent, da du på den måde får endnu mere gavn af de gode egenskaber i honningen.

Brug lægemidler

Noget der også kan være med til at mindske hoste er at bruge forskellige lægemidler. Har du hoste med slim, kan du bruge slimløsende midler eller brusetabletter, som hjælper med at gøre slimen tyndere, så den bliver nemmere at hoste op.

Har du tør hoste, kan du vælge at bruge hostespray eller tage hostesaft, som lindrer hosten og beroliger halsen. Du kan også tage hostestillende midler, som indeholder antihistamin, der virker hostestillende.

Undgå rygning

Når du har hoste, er det vigtigt, at du holder op med at ryge. Rygning kan nemlig forværre din hoste. Det er generelt en god idé at stoppe med at ryge, hvis du vil undgå hoste. Det skyldes, at rygere er i risiko for at få flere infektioner i luftvejene. Det betyder, at mange rygere oplever at få flere og voldsommere hosteanfald, samt at hosten ofte varer i længere tid. Du kan på den måde forebygge hoste ved at stoppe med at ryge.