Oplever du også, at du bliver vinterdeprimeret, når temperaturerne falder, og det bliver mørkere udenfor? Så er du langt fra alene. Omkring 5-10% af den danske befolkning oplever nemlig at få vinterdepression i en eller anden grad.
Selvom der ikke er nogen endegyldig forklaring på, hvorfor nogle mennesker får vinterdepression, kan forklaringen muligvis være, at man bliver vinterdeprimeret på grund af mangel på dagslys, som følge af at dagene bliver kortere.
Vinterdepression kommer ofte til udtryk ved tristhed og nedtrykthed. Man mangler energi, og har et øget behov for at sove, samtidig med at man får øget appetit og trang til søde sager. Dette kan føre til, at man overspiser og tager på. Nogle oplever også nedsat sexlyst og søvnproblemer.
Har du tendens til at blive ramt af vinterdepression, kan du herunder få en række gode tips til, hvad du kan gøre for at forebygge og undgå vinterdepression i vinterhalvåret.
Gå en tur i dagslyset
Da mangel på dagslys kan være en af årsagerne til, at man bliver ramt af vinterdepression, kan det være en god idé at sørge for at komme udenfor i dagtimerne, mens det er lyst. På den måde får din krop mere dagslys, hvilket kan være med til at mindske risikoen for vinterdepression.
Samtidig kan motion og fysisk aktivitet også være med til at løfte humøret, da hjernen udskiller serotonin, som er et lykkehormon, under fysisk aktivitet. Dette kan være med til at få dig i bedre humør og mindske vinterdepression. Det er derfor en rigtig god idé at gå eller løbe en tur udenfor i dagslyset. Det kan fx være i din frokostpause, eller når du skal hjem fra skole/arbejde.
Prøv lysterapi
Er en gåtur udenfor i dagslyset ikke tilstrækkeligt, eller har du ikke mulighed for at opholde dig udenfor, mens det er lyst, kan du overveje at investere i en lysterapilampe. En lysterapilampe giver et kunstigt lys, og virker ved, at man sætter sig foran den, hvorved kroppen kan suge lyset til sig. For at den virker, er det dog vigtigt, at man bruger den hver dag.
Spis en sund kost og tag kosttilskud
En sund kost kan være med til at styrke dit immunforsvar og forbedre din sundhed og velvære. Selvom de søde sager lokker, er det derfor vigtigt, at du sørger for at spise sundt og varieret med masser af grøntsager, proteiner og frugt.
I vinterhalvåret anbefales det desuden, at man tager tilskud med D vitamin, da det manglende sollys gør, at kroppen ikke optager ligeså meget D vitamin i vinterhalvåret som i sommerhalvåret. Sørg derfor for at tage D vitamin sammen med en sund og varieret kost.
Sov godt om natten
Det er ikke unaturligt, at mange af os har brug for mere søvn i vinterhalvåret. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at få tilstrækkeligt med søvn. Sov i minimum 7-8 timer om natten i et mørkt og køligt soveværelse.
Selvom det er forskelligt, hvor meget søvn man har behov for, er 7-8 timer et meget godt gennemsnit. Hvis du sover for meget, kan du nemlig også opleve, at du føler dig endnu mere træt, trist og uoplagt. Undgå desuden at sove middagslur om dagen, da du risikerer, at du så ikke kan sove om natten.
Kontakt din læge
Hvis ovenstående råd ikke hjælper, eller at du udover at føle dig deprimeret også døjer med selvmordstanker, kan der være tale om en reel depression. I det tilfælde kan det være en god idé, at du kontakter din læge.
Din egen læge kan hjælpe dig med at afklare, om du lider af depression. Din læge kan desuden hjælpe dig med at få en henvisning til en psykolog, som kan hjælpe dig med at håndtere din sygdom.