Næsten halvdelen af alle de kviklån som blev optaget i 2018, blev foretaget af unge mellem 18 og 30 år. Men mange er ikke klar over, at disse lån oftest er meget dyrere i forhold til andre forbrugslån, hvis de eksempelvis ikke betales tilbage inden for en måned.
Derfor er det en god idé at stoppe op og tænke dig om en ekstra gang, før du optager et kviklån.
Hvad er kviklån egentlig?
Kviklån, som også kaldes lynlån, sms-lån eller forbrugslån, er en speciel type lån til folk over 18 år, som kan optages hurtigt online og oftest bruges som et supplement til indtægterne.
Denne låntype bruges altså oftest til forbrug fremfor eksempelvis betaling af regninger og andre vigtige ting.
Efter at du har søgt om at låne penge hos et finansieringsselskab, vil du efter 48 timer modtage en besked, hvor du skal acceptere, at du fortsat ønsker lånet. Det er ikke nødvendigt, at du stiller sikkerhed for lånet, og oftest skal du betale pengene tilbage inden for en kort periode, eksempelvis inden for 14 dage til halvanden måned. Den maksimale tidsperiode du kan tilbage et kviklån på er tre måneder.
Vær opmærksom på at kviklån ofte er meget dyrere i forhold til andre typer lån, og derfor er det en god idé at tænke dig om en ekstra gang, før du foretager lånet.
Rentefrit er ikke nødvendigvis omkostningsfrit
Ofte bliver de unge forbrugere lokket af kviklån, fordi der står ”rentefrit”, men dog er det vigtigt, at du her også er opmærksom på, at der kan komme en række udgifter oveni, som i sidste ende vil gøre, at du kommer til at betale en del mere, end du har lånt.
Her skal du især holde øje med oprettelsesgebyret, opkrævningsgebyr, administrationsgebyr og lignende.
Derfor kan det altså være en god idé at sammenligne flere forskellige lån for at være sikker på ikke at komme til at betale mere end nødvendigt.
En anden vigtig ting at være opmærksom på: ÅOP
ÅOP er en forkortelse for ”årlige omkostninger i procent”, hvilket altså vil sige, hvor meget det vil koste dig om året at låne penge. Ifølge prismærknings- og kreditaftaleloven skal alle låneudbydere nemlig oplyse de årlige omkostninger i procent, så forbrugerne kan få et så retfærdig overblik over, hvor meget det koster at låne som muligt.
ÅOP er i dag den mest udbredte sammenligningsmulighed, som forbrugerne har adgang til, men dog kan der opstå problemer, da ikke alle kviklån har en løbetid på et år, – og så giver ÅOP ikke et retvisende billede af, hvor meget det kommer til at koste forbrugeren at låne.
Derfor er det altså langt mere brugbart at få af vide, hvor meget det koster om dagen at låne fx 1000 kroner i 30 dage.
ÅOP giver altså ikke så meget mening at se på, når man snakker kviklån, da de hurtige lån fungerer på en helt anden måde end de traditionelle lån. Eksempelvis kan det sammenlignes med, at du låner en bil til 300 kroner om dagen, og får oplyst at den årlige pris vil komme til at blive 109.500. Høj pris, men hvem lejer også en bil på dagsbasis i et helt år?
Herunder finder du 6 råd, som du bør overveje, før du foretager et kviklån:
- Det er vigtigt, at du er klar over, at nogle kviklån ser langt billigere ud, end de er. Eksempelvis kan et omkostningsfrit lån på 30 dage blive langt dyrere, hvis du ikke betaler til tiden grundet dyre tillægsgebyrer.
- Overvej hvordan et kviklån vil påvirke din økonomi, hvis du skal tilbagebetale lånet inden for den næste måned. Er budgettet stort nok til det?
- Husk at du har 14 dages fortrydelsesret på dit kviklån.
- Overvej om du overhovedet behøver lånet. Var det måske en bedre mulighed at spare op i stedet?
- Findes der alternativer til lånet? Måske er det muligt for dig at få et midlertidigt overtræk eller en kassekredit?
- Undgå at tage kviklån for at bruge det på at betale en anden gæld tilbage. Søg i stedet rådgivning hos din rådgiver og find ud af hvordan du bedst og hurtigst muligt kommer ud af din gæld.