Det kan være svært at få drømmejobbet – særligt fordi der højst sandsynligt har været 50, 100, 200 eller måske endda endnu flere ansøgere om selv samme job. Derfor er det vigtigt, at du gør en indsats for at skille dig ud fra mængden.
Til stillinger, hvor der er mange ansøgere, når den eller de rekrutteringsansvarlige ikke at læse både CV og ansøgning igennem for alle ansøgere. Derfor er det vigtigt, at du er særligt skarp i din jobsøgning.
Fokuser på dit CV
Det er forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads og fra person til person, hvordan de mange ansøgninger håndteres. Oftest er det med udgangspunkt i CV’et, at den første frasortering finder sted. Det er her, at den rekrutteringsansvarlige kan danne sig et overblik over alle ansøgerne og deres kompetencer.
I nogle virksomheder anvender de et rekrutteringssystem, som håndterer den første frasortering af ansøgere. Med et rekrutteringssystem kan virksomheden nemlig opsætte nogle tjekspørgsmål og en filtrering, som frasorterer de ansøgere, som ikke opfylder de væsentlige krav, som virksomheden har opsat. Dermed kan din ansøgning blive frasorteret, hvis du ikke opfylder disse krav – og helt uden den rekrutteringsansvarlige har kigget på din ansøgning og CV.
I de virksomheder, hvor der ikke er implementeret et rekrutteringssystem, vil det være dit CV, der bliver kigget på i første omgang. Det er derfor vigtigt, at dit CV er opdateret, og at du tilpasser dit resume fra jobansøgning til jobansøgning, så det passer til det aktuelle job.
Den målrettede ansøgning
Hvis dit CV har fanget den rekrutteringsansvarliges opmærksomhed, vil din ansøgning også blive læst. Derfor er det vigtigt, at du har skrevet en målrettet og motiveret ansøgning. Start derfor med at analysere stillingsopslaget. Hvad er det virksomheden skriver, at de søger? Hvad lægger de vægt på hos en kommende kollega? Både personligt men selvfølgelig også fagligt.
Overvej hvilke arbejdsopgaver stillingen indeholder, og overvej hvilke kompetencer du har til at løse disse arbejdsopgaver. Skriv direkte og kom gerne med eksempler på, hvordan du kan løse aktuelle og potentielle problemstillinger. Nogle gange er du nødt til at se på, hvad der står mellem linjerne, da mange stillingsopslag forholder sig konkret til ønskede kompetencer hos en ansøger.
Der er mange måder, man kan skrive om sine kompetencer på. Én måde, som ofte er effektiv, er ved at beskrive sine succeshistorier, og hvordan det kan overføres til jobbet. Særligt hvis du kommer lige fra en uddannelse, er det vigtigt, at du fokuserer på, hvordan dine succeshistorier og tillært teori kan overføres til jobbet.
Dine succeshistorier bør indeholde en beskrivelse af situationen og problemstillingen, hvad du gjorde for at løse problemstillingen, hvilke kompetencer brugte du i situationen, og hvilke resultater opnåede du. Endeligt bør du som sagt perspektivere det til den virksomhed, som du søger job hos.
Sørg også for at skrive, hvorfor du er motiveret for at få netop denne stilling. Hvad gør stillingen til den rette for dig? Hvorfor tror du, at du vil trives i dette job? Beskriv dine primære begrundelser for, hvorfor du søger jobbet.
Har du andre gode råd til jobsøgningen, så del dem med os herunder.
Tilbage er der kun at ønske held og lykke med jobsøgningen!