Vaporfly

Nye løbesko? Så bør du overveje Nikes revolutionerende Vaporfly

af Redaktionen
11. februar 2020
Kommentarer 0

Mangler du nye sko til din løbetræning? Så er Nike netop kommet med den hurtigste løbesko, du nogensinde har set eller følt. Og faktisk er den så effektiv, at den er blevet beskyldt for, at kunne sammenlignes med doping, hvis den bruges til konkurrencer!
Få mere af vide om skoen herunder.

Kan en løbesko ses som doping?

Løb

I 2016 skete der et teknologisk paradigmeskift, da Nike for første gang introducerede deres nye prototype af løbeskoen Vaporfly.
Denne sko kom dog hurtigt ud på dybt vand, da den blev beskyldt for at være så god, at den simpelthen ødelagde grænsen for lige og fair konkurrence i løbesporten. Netop fordi at skoen med sin tykke midtersål og indbyggede carbonplade bogstaveligt talt nærmest fik katapulteret løberne hurtigere mod målstregen. Og herefter begyndte de hurtigste maratontider i løbehistorien at blive sat, så derfor var det altså for mange oplagt, at det var skoen som var årsagen til dette.
Skoen er siden hen, også især i starten af dette år, blevet beskyldt for at bringe løbeverdenen frem til en skillevej, men dog overholder skoen stadig alle krav, som Det Internationale Atletikforbund har stillet op for løbesko.
Her er det eksempelvis blevet fastsat, at fremtidens konkurrencesko ikke må have en tykkere midtersål end 40 millimeter, og dette overholder Vaporfly altså med sine 36 millimeter.

Hvad er det der gør Vaporfly så god?

Sko

Vaporfly udkom for første gang i 2016, og siden er der kommet flere nyere modeller med samme navn, herunder bl.a. Vaporfly 4 %, som efter sigende skal forbedre løberens løbeøkonomi med 4 procent og den nyeste Vaporfly Next %.
Disse sko har en midtersål på 36 millimeter, hvilket er en del tykkere end størstedelen af andre løbesko. Og netop denne tykkelse er altså med til at mindske energiforbruget og øge løberens benlængde.
Herudover indeholder skoen også en carbonplade i midtersålens centrum, som ifølge producenten selv øger energiafkastet ved hvert eneste skridt, og altså dermed kan sammenlignes med en form for katapult på fødderne, som altså nærmest skyder løberen fremad.

Nye regler får betydning for ny prototype

Som du måske har hørt i nyhederne på det seneste, løb kenyaneren Eliud Kipchoge et maraton på under to timer, hvilket aldrig er sket før, og her bar han Nikes nye prototype Alphafly, som skal være efterfølger til Vaporfly.
Dog får de nye regler fra Det Internationale Atletikforbund altså konsekvenser for denne prototype, som indeholder tre carbinplader, hvilket ikke overholder reglerne.
Desuden skal alle sko, fra 30/4 2020, som bruges til konkurrencer dog også have været tilgængelige på markedet i mindst fire måneder, før de må bruges.

En investering værd

Er du blot fritidsløber, som ikke deltager i større konkurrencer er Nikes revolutionerende Vaporfly altså helt oplagt at prøve af, hvis du ønsker en ny løbesko, som giver dig følelsen af at blive skudt afsted.
Skoen ligger dog i den dyre ende omkring 2000 kroner, men dog er den alle pengene værd og en god investering til din løbetræning.
God tur!