Forskudsopgørelse

Lær at forstå og udfylde din forskudsopgørelse

af Redaktionen
7. november 2019
Kommentarer 0

Er du ét stort spørgsmålstegn, når du modtager SKAT’s gule mail med svært forståelige ord og opfordringer om kedelige dokumenter, som skal tjekkes? Så vil vi forsøge at hjælpe dig.
Denne artikel guider dig nemlig igennem din personlige forskudsopgørelse, som ligger klar på SKAT’s hjemmeside her i starten af november måned. Faktisk er den slet ikke så slem at komme igennem, som det måske lyder – læs bare her.

Hvad er forskudsopgørelse egentlig?

Din forskudsopgørelse kan ses som en form for budget for både din skat og din indkomst. Den kommer hvert år i november, og viser din forventede indkomst og skat for det kommende år.
Forskudsopgørelsen kan ændres helt frem til d. 31/12, og dette er vigtigt at gøre, hvis din økonomi ændrer sig. Mange ting kan nemlig have indflydelse på din økonomi. Måske skifter du job, måske mister du dit job, måske bliver du skilt eller måske bliver du gift. Når der sker noget i dit liv, som påvirker din økonomi, er det altså vigtigt, at du får det ændret i forskudsopgørelsen for at sikre, at det hele går rigtigt for sig.

Forskellen på forskuds- og årsopgørelse

Penge tilbage

Har du det med at blande forskudsopgørelsen sammen med årsopgørelsen, vil vi kort forklare forskellen: Årsopgørelsen er den, som kommer i marts, der viser et regnskab over din skat for året før. Det er altså den, som viser om du enten skal betale- eller have penge tilbage i skat.
Sker der ændringer i din økonomi, er det altså forskudsopgørelsen, som du skal rette i for at sikre dig, at du løbende betaler det rigtige beløb til skat, og dermed undgår skattesmæk, da dette kan gå hen at blive en dyr fornøjelse.
Hvert år skal en tredjedel af danskerne betale penge tilbage til SKAT, mens de resterende jubler over at få penge tilbage. Og vejen til det sidste er at udfylde din forskudsopgørelse korrekt.

Sådan udfylder du din årsopgørelse

Udregning

Typisk vil din forskudsopgørelse ligge klar fra november året forinden og til årets sidste dag, d. 31/12, året efter. Eksempelvis fra november 2019 til 31/12 2020. Du vil få en besked fra SKAT, når din forskudsopgørelse er klar.
For at kunne tjekke, at alt stemmer i din årsopgørelse, skal du på logge ind på SKAT’s tast-selv system, hvor du vil kunne se opgørelsen sammen med dine tidligere forskudsopgørelser. Når du i november 2019 får adgang til dine forskudsopgørelse, vil det altså være dine tal for 2020, det handler om at se på.
SKAT har automatisk udfyldt din forskudsopgørelse med de informationer, som de har fra det år du er i, hvilket vil sige, at de altså laver et estimat for, hvad du vil komme til at tjene i det kommende år.
Heldigvis er SKAT’s side så smart, at de selv fremhæver de rubrikker, som de tror er mest relevante for netop dig, og derfor vil du altså se nogle felter, som det er vigtigst, at du forholder dig til.
Når du har fundet disse, skal du i gang med at regne om tallene passer. Husk her at din indkomst i opgørelsen er FØR skat, og altså ikke det beløb som du normalt får udbetalt på kontoen.
For at finde din årsindtægt skal du blot gange din månedsløn med 12, og det samme gælder for andre indkomster som SU, kontanthjælp m.m.
Udover din indkomst er der også fradrag, og hvis du har andre end dem, som allerede står der, er det vigtigt, at du tilføjer disse. Er du i tvivl om, hvor disse skal placeres, kan en Googlesøgning hurtigt hjælpe dig til den korrekte placering. Søg eksempelvis efter ”Forskudsopgørelse + Kørselsfradrag” og så vil der automatisk dukke en artikel op fra SKAT, som kan hjælpe dig.
Når du er færdig med at udfylde din forskudsopgørelse, skal du trykke på ”Færdig”-knappen i bunden af siden. Herefter vil der komme en beregning, som viser din trækprocent, og hvad du skal betale i skat.
Herudover kan du også se, hvordan din skat fordeler sig.

Er du stadig i tvivl om hvordan du udfylder din forskudsopgørelse, og ikke kan finde svar andre steder, kan du også altid ringe til SKAT som kan hjælpe dig.